[mailto:info@merlijn.be]
[./kalender.html]
[./contact.html]
[./pictures.html]
[./links.html]
[./extra.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
Jeugdhuis Merlijn
Bestuursweekend 2010
Oosterbierum: de trilogie
Net als vorig jaar vertrokken Gerrit, Carine en Flynn vrijdag rond de middag naar Oosterbierum in Friesland. Deze keer ging het echter niet zo vlot. Na de auto vol gepuzzeld te hebben en een tankbeurt reden ze de ring rond Brussel op richting E19. 326 km voor de boeg en het zou ongeveer 150 km duren alvorens het stopte met regenen. En om even het verschil te maken tussen de Belgische en de Nederlandse wegen: in Nederland zie je de lijnen tussen de rijvakken, in België vraag je je af of je nog altijd op de baan rijdt. Net voor Utrecht begon de zon er door te komen in de verte. Gelukkig was die verte de juiste richting.
Op de afsluitdijk werd de jaarlijkse stop gehouden waarna de laatste kilometers gereden werden naar Oosterbierum. Gelukkig hadden ze onderweg gebeld om te laten weten dat ze later gingen zijn. De deur was los, ze konden gewoon binnen gaan, alles uitladen en verstomd staan dat alles in de koffer geraakt was. In Friesland lag nog redelijk wat sneeuw maar spijtig genoeg was het ijs niet dik genoeg, anders hadden we hier misschien nog een “11 steden tocht” mee kunnen maken.
Net voor ze naar de winkel gingen vertrekken, kwam de gastheer aankloppen om ze te verwelkomen en te vragen hoe de rit naar het noorden geweest was. Flynn was zeer gelukkig hem terug te zien. Hij herkende hem duidelijk nog van vorig jaar toen hij nog maar een bot groot was, Flynn wel te verstaan, niet de gastheer.

Dan maar naar de winkel om aankopen te doen voor het weekend. De laatkomers hadden gevraagd eten te voorzien als zij toekwamen na middernacht. Er werd dan maar gezorgd voor een zeer gezonde maaltijd. Frietjes en frituursnacks met mayonaise en ketchup.

’s Avonds begon het opnieuw te vriezen wat de drassige parking veranderde in een ijspiste. Vreemd genoeg was Frank de eerste die iets na 1u ’s nachts toekwam. Meestal is hij veruit de laatste. Het was ondertussen terug beginnen sneeuwen wat de rit naar Friesland niet makkelijker maakte. Een tijdje later kwamen ook Geert, Melissa en Jorian toe met een schitterend verhaal waar we eigenlijk niet verbaasd van waren. Jorian had rond Amsterdam het stuur overgenomen van Geert. Een onaangename kennismaking met de Nederlandse politie had ervoor gezorgd dat Geert zijn rijbewijs mocht inleveren voor een periode van 10 dagen. 129 km per uur rijden waar je maar 90 mag is geen goed idee. Het moet gezegd worden dat de rit tussen Utrecht en Amsterdam geen pretje is als je constant naar de verkeersborden moet kijken en afwisselend maximum 100, 90 of 80 mag rijden en je gps op de autosnelweg aangeeft dat je na 300 meter op de rotonde de derde afslag moet nemen. Wie maakt er nu rotondes op de autosnelweg? Vreemde mensen, die Nederlanders.

Na het “gezonde” nachtmaal en na het eten te laten zakken voor de televisie, was het tijd voor onze eerste nacht in de Kraak van Van Dam. Er werd afgesproken ten laatste om 10u ’s ochtends op te staan om op tijd aan de vergadering te kunnen starten. Net als vorig jaar kozen Gerrit en Carine de slaapkamer op de gelijkvloerse verdieping, Geert en Melissa de slaapkamer op de eerste verdieping met het tweepersoonsbed en Jorian en Frank deelden opnieuw het stapelbed in de andere kamer.

Carine en Jorian dekten de tafel voor het ontbijt en alvorens iedereen klaar was om aan de vergadering te beginnen, had Flynn er al een wandeling op zitten in het verse sneeuwtapijt. ’s Middags worden de vijf computers aangezet en kan er gestart worden met de zware onderhandelingen. Eén van de eerste punten op de agenda, brengt ons al snel een uur verder. Het financiële verslag is een zware dobber. Merlijn heeft al betere tijden gekend op financieel vlak. Een belangrijke reden hiervoor is de verminderde opkomst. Hier moet dringend aan gewerkt worden zodat de barinkomsten verhogen. Merlijn heeft een aantal vaste uitgaven welke een grote hap uit het budget zijn en uiteraard moeten er nog redelijk wat activiteiten georganiseerd worden. Vorig jaar zijn heel wat activiteiten achterwege gebleven door een tekort aan inkomsten. Besparingen dringen zich dus op. We moeten er natuurlijk wel voor zorgen dat dit niet in het nadeel werkt van de leden.
Toen dit punt eindelijk afgehandeld was, kwam het grootste en tevens belangrijkste punt aan bod. De activiteiten die we in 2010 willen organiseren. Gerrit maakte meteen duidelijk dat al de activiteiten waarvoor een datum vastgelegd wordt, ook effectief door moeten gaan. We mogen de leden geen valse beloftes maken. Op het programma staan, net als de voorbije jaren, de vaste activiteiten zoals de Speed Weeks in maart en april en het beachvolleytornooi met kindernamiddag op zaterdag 14 augustus.
Het programma van de Speed Weeks staat al helemaal vast. Op vrijdag 19 maart zal de piste er al staan maar is jeugdhuis Merlijn nog gewoon open zonder slotracing. De eerste wedstrijd start op zaterdag 20 maart. Zo gaan we vier weekends door tot en met zondag 11 april. Het voorlaatste weekend, dat van Pasen, zal er een “Wereldkampioenschap” doorgaan met dus, zoals je daarbij verwacht, deelnemers van over heel de wereld. Merlijn zal dat weekend open zijn van vrijdagmiddag 2 april tot en met maandagavond 5 april. Nachten eveneens. Dit geldt ook voor het laatste weekend. Dan gaat onze 24-uren wedstrijd door en is Merlijn open vanaf vrijdag 9 tot en met zondag 11 april. Gedurende heel deze periode zullen dranken, snacks en gerechten aan democratische prijzen verkocht worden. Iedereen is uiteraard welkom.

Net als elk jaar, zal het beachvolley event dat georganiseerd wordt in samenwerking met de Sportraad, doorgaan op de zaterdag het dichtst bij 15 augustus. Dit jaar is dat dus de 14e. Het concept blijft hetzelfde. Tijdens de namiddag gaat het beachvolleytornooi door samen met allerlei randanimatie voor de kleinsten. Springkastelen, schminkstand, fietsjes, een ritje met een pony, … Noem maar op. Ook vast op de afspraak is de barbecue na 17u en onze bar staat de hele dag buiten voor de mensen die in een stralende zon een pintje willen komen drinken. Dit jaar zal er vermoedelijk een extra activiteit zijn maar onderhandelingen zijn nog aan de gang. Later hoort u hier beslist meer over.

Een andere grote activiteit die besproken werd, is Tripelrock. Drie voorrondes gaan door in drie verschillende jeugdhuizen. Tonzent in Sterrebeek, De Villa in Kraainem en Merlijn in Wezembeek-Oppem. Op zaterdag 20 februari gaat de voorronde in Merlijn door waarna op vrijdag 26 februari de finale zal doorgaan in GC de Kam in de Beekstraat in Wezembeek-Oppem. Tijdens de voorrondes kan je gratis binnen, voor de finale betaal je 5 euro in voorverkoop en aan de kassa 8 euro.

Grote activiteiten nemen ook veel tijd in beslag. Dat is niet anders op een vergadering. De namiddag was al goed gevorderd toen we eindelijk aan de activiteiten begonnen welke binnenshuis zouden doorgaan. Er werd besloten dat als deze achter de rug waren, we een pauze namen om in het buurdorp Tzummarum iets te gaan drinken en ons restaurant voor ’s avonds te reserveren.
Om ervoor te zorgen dat alles effectief georganiseerd wordt, neemt elk bestuurslid een activiteit voor zijn rekening. Hulp inroepen van andere mensen, leden of niet-leden, is natuurlijk mogelijk maar iemand moet het zaakje coördineren. Bij de eerste activiteit nam Jorian meteen het initiatief. Een tapcursus organiseren. Hiervoor is nog geen datum vastgelegd. Wat echter wel vast staat is een filmavond op 1 mei waar Geert en Melissa voor zullen zorgen, een Duitse avond op 25 september onder leiding van Frank, een Muziekkwis op 9 juli en een kickertornooi op 16 oktober georganiseerd door Gerrit.

Zoals afgesproken, hielden we het even voor bekeken en gingen we een bezoekje brengen aan eetcafé “Het Wapen van Barradeel” in Tzummarum. Net als de twee vorige jaren, dachten we daar ook ons avondmaal te nuttigen maar een biljarttornooi heeft ons op andere ideeën gebracht. We besloten naar de winkel te gaan en zelf te koken voor ’s avonds.

De weg lag er nog goed bij toen we aan de winkel toekwamen maar wanneer we terug naar Oosterbierum reden, lagen de straten er weer wit en glibberig bij. Het avondmaal was kipfilet met “verse” groentjes en frietjes met peper- of champignonsaus. En, niet te vergeten, mayonaise en ketchup. Nog even voor de televisie zitten om het eten te laten zakken en dan kon de vergadering doorgaan. Wellicht tot in de vroege uurtjes.

Na de binnenactiviteiten was het tijd om te bespreken wat we buitenshuis gaan doen. De enige activiteit met een datum is het bezoek aan Bobbejaanland op 17 juli. Als je wilt meegaan, moet je bij Jorian zijn.  Gerrit zal gedurende het jaar één of meer bowlingnamiddagen organiseren, Geert en Melissa zorgen voor een namiddag Karting en we gaan zeker en vast eens aan Airsoft doen maar dat moet nog besproken worden.

Juli is altijd een speciale maand geweest. Het hele voorjaar is er veel te doen in Merlijn en in juli valt dit allemaal stil. Iedereen vertrekt op vakantie en Jeugdhuis Merlijn doet 5 dagen op 7 open! Klinkt misschien vreemd maar toch is het zo. Vanaf dinsdag 13 juli tot en met zaterdag 31 juli is Merlijn open op dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Hopelijk krijgen we dan schitterend weer en kunnen we buiten zitten. Gedurende deze periode zullen er extra bieren geprobeerd worden met de bedoeling ons aanbod een beetje aan te passen. Voor meer info of als je één van de extra avonden wilt openhouden, kan je terecht bij Gerrit.
Naast al deze leuke dingen zullen er gedurende het jaar nog andere activiteiten bijkomen waar je beslist meer over te weten komt op het moment zelf. Wat zeker ook zal verspreid worden per mail, Facebook, nieuwsbrief of tamtam zijn de data waarop Merlijn interessante sportuitzendingen uitzendt. Frank houdt de agenda bij.

Het was ondertussen al redelijk laat geworden maar we gingen zeker nog doorgaan. We waren nog maar bij punt 5 van 18 aangekomen en zondag is eigenlijk de dag waarop we iets in de buurt gaan bezoeken dus het moest een beetje vooruit gaan. Gelukkig stonden er op de agenda ook punten waar we snel over gingen. Even later zaten we aan punt 8 waarin we de infrastructuur bespraken. De zaal van Merlijn heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is een grote zaal wat de mogelijkheid geeft grote activiteiten te organiseren maar anderzijds is dit op gewone caféavonden een nadeel. Er moet al veel volk komen, wil de zaal er een beetje gevuld uitzien. Daarom hebben we gezocht naar manieren om de zaal kleiner te laten lijken. Daarnaast hadden we het ook over de buitenverlichting, schilderwerken en andere kleine dingen in verband met inrichting.
Een paar punten later, ging het over drank en snacks. Alle prijzen blijven ongewijzigd, de snacks blijven dezelfde, nog steeds croque monsieur, cheeseburgers, chips e.d., en op het vlak van dranken gaan we in 2010 een aantal nieuwe bieren proberen om zo ons assortiment aan te passen. Leffe wordt de laatste maanden niet veel meer gedronken dus is het misschien tijd om een ander bier in de plaats te nemen. Spijtig genoeg is tot onze verbazing het verbruik van Jupiler van ’t vat lager dan het verbruik van Stella voordien, terwijl we dan nog de flesjes Jupiler hadden. Twee bieren staan nu al vast. Vanaf maart bieden we La Chouffe aan en in juli starten we met Vicaris.
Na dit dorstige punt hielden we het voor bekeken. Nog even voor de televisie zitten om dan het bed in te duiken en te proberen opnieuw om 12u ’s middags klaar te zijn om de agenda af te werken.

Na een lekkere nachtrust en nog wat meer sneeuw was het eerste punt op zondagmiddag “Merlijns Groote Tooverboeck”. In 2008 hebben we om de twee maanden een “Merlijns Groote Tooverbladt uitgebracht en in 2009, speciaal voor de 40 ste verjaardag, een “Merlijns Groote Tooverboeck. Dit was telkens opnieuw een zware kost en daarom stond dit punt ook op de agenda. Uiteraard zijn we allemaal van mening dat er iets op papier moet bestaan. Het wordt aan de leden gegeven en het is beschikbaar voor de niet-leden met de bedoeling reclame te maken voor onze activiteiten en meer leden aan te trekken. Het besluit luidt dat er nog steeds een nieuwsbrief, “Merlijns Groote Tooverbladt”, gemaakt wordt maar dan in zwart-wit om de prijs te drukken. In de zomer zal opnieuw gezorgd worden voor een “Merlijns Groote Tooverboeck”.

De laatste punten op de agenda waren zeer korte punten. Er werd nog gepraat over de andere aankopen, waar we natuurlijk negatief op moesten reageren, het bestuur en de maandverantwoordelijke.
De volledige agenda was eindelijk afgewerkt. Het was zondag, late namiddag. Uiteindelijk werd er beslist, niet meer op restaurant te gaan eten maar meteen naar huis te rijden gezien het slechte weer. Alles werd opgeruimd en Geert, Melissa, Jorian en Frank vertrokken richting België. Gerrit, Carine en Flynn bleven nog een dagje langer. Voor hen ging het maandag namiddag richting België na een bezoekje aan Medemblik. Het eerste dorp links als je de afsluitdijk over bent. Het was er net markt. Handig was wel dat er parkeerplaatsen waren tussen de marktkraampjes. Na de markt, wandelden we nog langs de jachthaven tot aan het kasteel waarna we opnieuw de auto instapten en richting autosnelweg reden. Door het slechte weer was het nog druk rond Amsterdam en Utrecht maar zonder veel noemenswaardige problemen kwam er rond etenstijd een einde aan het bestuursweekend 2010.